1. Βεβαιωθείτε ότι η καμινάδα σας είναι καθαρή.
Πάρτε έναν φακό και κοιτάξτε από την τρύπα του τζακιού για να ελέγξετε αν υπάρχει κάτι μέσα στην καμινάδα. Αν υπάρχουν εμπόδια τότε θα πρέπει να καλέσετε κάποιον ειδικό γιατί μόνοι σας δε θα μπορέσετε να την καθαρίσετε.
2. Ανοίξτε την καμινάδα πριν ανάψετε το τζάκι
Αν δεν την ανοίξετε, όλο το σπίτι θα γεμίσει καπνό, ο οποίος πολύ γρήγορα μπορεί να μεταφερθεί στους τοίχους σας και να τους λερώσει. Μην ξεχνάτε να την κλείνετε όταν σβήνετε το τζάκι, γιατί από εκεί μπαίνουν ακαθαρσίες και κρύο μέσα στο σπίτι.
3. Δώστε μεγάλη σημασία στο τι είδους ξύλα καίτε
Κάψτε μόνο καθαρό, «ώριμο» ξύλο και αποφύγετε τα προκατασκευασμένα κούτσουρα. Ο καπνός της καμινάδας μαρτυράει το τι καίτε. Αφού έχετε μισή ώρα αναμμένο το τζάκι σας, ανεβείτε στην καμινάδα σας για να την παρατηρήσετε. Αν ο καπνός που βγαίνει είναι δυνατός και σκουρόχρωμος τότε αυτά που καίτε δεν είναι καλής ποιότητας ξύλα. Αν βγαίνει ένας απαλός καπνός που αχνοφαίνεται, τότε όλα πάνε καλά.
4. Μετατρέψετε το τζάκι σας σε ενεργειακό για καλύτερη απόδοση
Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο ή και τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το «ανοικτό». Το ενεργειακό τζάκι διαχέει τη θερμότητα στο χώρο με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η μέγιστη θερμότητα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
5. Pellet
Η συγκεκριμένη καύσιµη ύλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε ενεργειακά τζάκια και σόµπες, ενώ πλέον η αγορά έχει γεµίσει και από καυστήρες pellet, οι οποίοι προσφέρουν πλέον και σχετική αυτονοµία.
6. Καυσόξυλα
Στην αγορά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Για να έχετε καλή απόδοση, να προτιμάτε τα ξερά ξύλα με 15-20% υγρασία. Ξύλα τέτοιας κατηγορίας είναι η δρυς, η οξιά, το πουρνάρι κ.ά. Για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με άλλη μορφή ενέργειας, υπολογίζουμε ότι δυόμισι κιλά ξύλου με καλές συνθήκες έχουν θερμιδική απόδοση ίση με ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
Η καύση των ξύλων δεν είναι τίποτε άλλο από μια χημική αντίδραση, κατά την οποία ο άνθρακας που περιέχει το ξύλο ενώνεται με το οξυγόνο, ελευθερώνοντας ενέργεια καθώς και μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Το «βάλε πιο πολλά ξύλα στη φωτιά για να ζεσταθούμε όλοι» έχει και τη φυσική του εξήγηση. Σε όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία γίνεται η καύση τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας διαχέεται στον χώρο.
Τα καυσόξυλα είναι σίγουρα ο πιο παλαιός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού, είτε πρόκειται για σόμπα είτε για τζάκι.